RSS

Mit játszunk? 1. - Az első hónap

Az első hónapját úgy tűnik, mintha kómában töltené az újdonsült kisbabánk. Eszik, alszik, és ébren is álmatag vagy nyűgös. Használjuk ki azt a kevés időt, amikor nyugodt, érdeklődő és játszunk vele. Íme pár játékötlet, amelyeket ebben a hónapban igazán élvezni fog a csöppségünk, és amelyek a leginkább segítik a fejlődését.

  1. Grimaszoljunk! Az újszülötteket semmi nem köti le jobban az emberi arcnál, a mami arcát pedig különösen nagy gonddal fürkészik. Amikor csak tehetjük, vágjunk különböző eltúlzott mimikájú arckifejezéseket, és figyeljük a reakcióját. (Hajoljunk közel, mivel ebben a korban még csak 20-40 cm távolságra látnak jól a bébik, továbbá tartsunk rövid szüneteket az egyes grimaszok között.) Egy kézi tükör segítségével a saját arcát is megmutathatjuk neki.
  2. Ujjbábozzunk! Játékboltban vásárolhatunk, de kartonpapírból magunk is elkészíthetünk néhány egyszerű ujjbábot. (Papírkarikára ragasszunk kartonpapírból kivágott arcot, melyre filctollal rajzoljunk szemet, orrot, szájat. Nincs szükség művészi kivitelezésre, az újszülöttek a legegyszerűbb formákra reagálnak a legjobban. Használjunk viszont erős kontrasztokat, a fekete-fehér-piros kombináció a legideálisabb, pl. kistehén, pandamackó, róka koma.) Az első ujjbábot lassan emeljük a szemmagasságába, és várjuk meg, amíg ráfókuszál. Majd lassan, érthetően artikulálva mutatkozzon be a báb. Várjunk kicsit, hogy fel tudja dolgozni az élményt, majd mutassuk be a következő bábot. Néhány egyszerű párbeszéddel szórakoztassuk el a kisbabánkat, és végül köszönjenek el a bábok, de akár meg is hajolhatnak. Az egész műsor ne tartson 3-5 percnél tovább.
  3. Beszélgessünk! Attól ugyan még messze van a bébink, hogy akár az első szavát is kiejtse, de már most felkészíthetjük a beszédre a szintjére lehozott kommunikációval, hiszen Ő már most is próbálkozik. Utánozzuk az általa kiadott a vicces hangokat, gügyögéseket, gurgulázásokat, cuppantásokat csettintéseket, és figyeljük a reakcióját. Később megpróbálhatjuk más ritmusban visszadni ezeket a hangokat, pl egy csettintésre mi 2 gyors csettintéssel válaszoljunk. Figyeljük, hogy erre hogyan reagál. Végül mutassuk meg neki, hogy milyen további érdekes hangokat lehet még a szánkkal kiadni. (Véletlen-e vagy sem, nem tudom, de a pukizást utánzó hangot szinte minden baba mulatságosnak tartja.)
  4. Dinó kaland. Formázzunk a kezünkből dinoszauruszt - a kinyújtott középső ujjunk a fej, a többi 4 ujjunk adja a dinó lábait - majd helyezzük a dinokezet a kicsi mellkasára, vagy olyan helyre, ahol jól láthatja, és indulhat a támadás. Az ujjainkkal hol lassan, hol kicsit gyorsabban lépkedve, időnként meg-megállva, a középső ujjunkkal jobbra-balra tekingetve haladjunk végig a kisbabánk testén. (A legjobb a pelenkázó asztalon, levetkőztetve játszani.) Nem csak jó móka, de az ok-okozati összefüggést is segít megértetni. Tetszés szerint alakíthatjuk a játékot, dinótáncot is járhatunk a kisbabánk hasán, de 2 dinó találkozását is előadhatjuk, a lényeg, hogy minél több örömöt szerezzünk a csöppségünknek.
  5. Az érzékek próbája 1. - A tapintás. Gyűjtsünk össze néhány finom, puha tárgyat, mint például egy selyemsál, tollboa, bármely bársonyból készült ruhadarab vagy egy plüssmackó. Fektesd a babád a hátára - a legegyszerűbb a pelenkázás során - és finoman simítsd végig az egyik tárgyat a pucér pocakján. Szavakkal írd is le neki az érzést. Majd vegyél egy következő tárgyat, és simítsd végig azzal is. Figyeld a változó reakciókat. Ha esetleg nyúlna bármelyik tárgy után, hagyd hogy megérintse kezével is a "kísérleti eszközt". Amennyiben meggyőződtél róla, hogy a kezében lévő tárgy tiszta, és véletlenül sem nyelheti le, hagyd hogy a szájához emelje, és ily módon is megvizsgálja az adott felületet.
  6. Az érzékek próbája 2. - A szaglás. Az újszülöttek híresen jó szaglását tesztelheted le a következő játékkal. Gyűjts össze néhány kellemes illatot egy-egy kis csészébe, fahéjat, vaníliát, levendulát, egy érett babánt, egy gerezd narancsot, félbevágott citromot, de egy könnyed parfüm vagy illatpárna is megteszi. Vedd a kisbabád az öledbe, helyezd a csészéket magad mellé az asztalra és emeld őket egyesével a kicsi orrához. Figyeld, milyen arcokat vág a különböző illatok hatására. Egyes illatok meghökkentik, mások mosolyra késztetik, a citrom illatát viszont a legtöbb csecsemő kifejezetten nem szereti, erre majd felhúzza az orrát vagy esetleg el is fordítja az arcát. Mindenesetre, érdekes megfigyelni a reakciókat, miközben Ő felfedezi a világot.
  7. Súgdossunk titkokat! Ehhez a játékhoz nincs másra szükségünk, mint egy konyhai papírtörlő tekercsre vagy egy WC-papír gurigára. A következő pelenkázás alkalmával jelentsük be a kisbabánknak, hogy egy nagy titkot szeretnénk vele megosztani. Vegyük a papírtekercset a szánkhoz, és a másik végét a kicsi füléhez közel tartva súgjunk valami rövid, egyszerű mondatot a fülébe. A "nagyon szeretlek" nem rossz ötlet például. Majd váltsunk, és a másik fülébe súgjunk valami hasonló "titkot". Maga az a felfedezés, hogy a 2 fülével külön-külön is tud hallani jó pár pelenkázás erejéig le fogja kötni a csöppségünket.
Nem csak az első hónapban lehet ezeket a játékokat játszani, érdemes 1-2 hét vagy hónap múlva újra felfedezni őket. Érdekes lesz megfigyelni, hogy mennyivel másképp reagál majd ugyanarra az ingerre.